Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Les escoles del Districte Sisè. Una espurna d'història
recerca
Martí Boneta i Carrera / Una escola innovadora al cor del Raval, creada pel doctor Jeroni Estrany el 1906, va posar la salut, la ciència i la justícia social al centre de l'educació. Les Escoles del Districte VI van esdevenir un model pedagògic pioner a Catalunya, combinant higiene, igualtat i aprenentatge integral. Descobreix una experiència transformadora, avui gairebé oblidada.
ApS i sostenibilitat, un tàndem necessari
opinió
Mireia Esparza / Enfront de la crisi ecosocial actual, l'aprenentatge servei es mostra com una estratègia efectiva per incorporar la sostenibilitat a la formació d'infants i joves, però hi ha aspectes a tenir en compte.
Horts escolars
opinió
Agustí Corominas / L'hort escolar és molt més que un espai verd: és una eina educativa clau per reconnectar infants amb la natura, comprendre els ritmes de la terra i fomentar la cura pel medi ambient. Aquest article reflexiona sobre la importància d'integrar-lo al currículum escolar i els reptes que encara cal superar.
Més de 20 anys d'ApS a Catalunya! Un clam col·lectiu per un aprenentatge amb compromís
Brenda Bär / Se celebra la 10a Jornada d'intercanvi d'experiències d'Aprenentatge Servei, impulsada pel Centre Promotor d'ApS de Catalunya, posant el focus en les evidències de l'impacte educatiu i social d'aquesta metodologia.
T'interessa l'Educació en Valors?
El Màster en Educació en Valors i Ciutadania (EViC) de la Universitat de Barcelona (UB) ofereix una resposta crítica i educativa als desafiaments globals de les societats contemporànies. El futur del planeta, les violències, la manca d'equitat i la creixent polarització són reptes col·lectius que afecten l'experiència singular, les identitats i les formes de vida en la comunitat.
600 Anys convivint
opinió
Joan M. Girona / Estereotips i prejudicis bastits al llarg dels sis segles han provocat la marginació o exclusió de gitanos i gitanes de la societat majoritària. El que ha suportat el seu poble ha marcat i marca la seva situació escolar, però hem de continuar lluitant a tots els nivells per aconseguir que estiguin inclosos, que les escoles siguin inclusives i l'ensenyament s'adapti a tots els infants i adolescents.
La bona escola
Pruden Panadès / Article (inèdit) dedicat a totes les comunitats educatives que des de fa cinc o cinquanta anys, perseveren en la utopia. L'únic escenari permanentment creatiu on és possible exercir el dret de fer créixer el coneixement i de combatre la misèria pedagògica.
Del capital humà al capital cívic comú
opinió
Josep M. Puig Rovira / El capital cívic comú proposa superar la visió individualista del capital humà centrant-se en la capacitat col·lectiva per resoldre problemes en benefici de la comunitat. Aquesta idea destaca l'educació com a motor de transformació social, prioritzant la cooperació, l'acció compartida i el benestar col·lectiu davant la competitivitat econòmica.
Fem de l'ecologisme i el feminisme una manera de veure i viure
experiència i intercanvi
Pol Batlle / L'emergència climàtica i social ens alerta de la necessitat de canviar la mirada en relació amb la cura al medi i a les persones. Des de 2020 el projecte educatiu Fem Eco de la Fundació Akwaba proporciona crítica i transformació tant a alumnes com a docents, un pas més per caminar conjuntament cap a la sostenibilitat global.
Una capsa d´eines per fomentar la participació a la infància als municipis
opinió
Miquel Martínez / Fomentar la participació infantil és clau per construir una ciutadania activa i democràtica. La "Caixa d'Eines Infància i Participació" ofereix recursos per tècnics i professionals, promovent espais de participació real. La col·laboració entre escoles, municipis i entitats assegura continuïtats educatives que reforcen valors compartits i el compromís cívic.
Per un carnaval educatiu
opinió
Brenda Bär / Si has sobreviscut a la setmana de carnaval, has regalat una setmana plena d'aprenentatges, diversió i cures!
ApS i PISA, i viceversa
opinió
Miquel Àngel Essomba / El recent acord entre el Govern i l'OCDE per millorar l'educació catalana a través de PISA planteja una qüestió crucial: quin model d'excel·lència perseguim? Més enllà dels indicadors de competència instrumental, l'Aprenentatge-Servei ofereix una alternativa que enforteix la ciutadania democràtica i vincula el saber amb la transformació social.